Duurzaam wonen betekent ook een zo laag mogelijk energieverbruik. Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Toen we 8 jaar geleden begonnen met het project, wilden we Nul-op-de-Meter-woningen bouwen. Vandaar ook de naam NOM-wijk Krimpen. NOM-woningen zijn steeds meer gemeengoed geworden bij nieuwbouw. Daarom willen we nu zelfs een stap verder gaan en Passiefhuizen bouwen. Wij gaan dus niet alleen gasloos bouwen, maar leveren een extra bijdrage aan de energietransitie.
Ons project gaat Krimpen aan den IJssel op de kaart zetten met een blik op de toekomst.
Duurzaam wonen begint met nadenken over bouwen met duurzame materialen. Materialen die weinig co2 uitstoot hebben om te produceren, en die aan het eind van hun levensduur kunnen worden hergebruikt. Maar ook over prettig en gezond leven met respect voor de leefomgeving.
Niemand zou er alleen voor moeten staan in het leven. De overheid wilt graag dat iedereen zoveel mogelijk op eigen kracht deelneemt aan de maatschappij. Ons project maakt het mogelijk om gezond en veilig te kunnen blijven wonen in hetzelfde huis. De woningen krijgen levensloopbestendige aanpassingen, en de mogelijkheid om (later) een huislift toe te voegen.
Zo kan men in een vertrouwde omgeving blijven wonen, en aan buurtactiviteiten blijven deelnemen. Samen met onze buurtgenoten gaan wij dat waarmaken.
Het collectief bouwen (CPO), een grote tuin die onderhoud nodig heeft, en een buitenruimte die gericht is op ontmoeten, zorgt ervoor dat je elkaar leert kennen. Er ontstaan sociale cohesie. Vanuit daar kunnen mooie initiatieven ontstaan, tussen buren, met ons wijkje en met de buurt.
De buitenruimte is er voor alle bewoners gezamenlijk, en ook de buurt is welkom. Er is plaats voor ontmoeting. Het wordt een prettige en duurzame leefomgeving met zoveel mogelijk gemeenschappelijk groen, maar ook een stukje privé. Het groen wordt zodanig aangelegd, dat er veel biodiversiteit ontstaat. Het hemelwater wordt opgevangen. Het gebruik van (half)verharding wordt zoveel mogelijk beperkt.
Elkaar ontmoeten en gezamenlijk tuinieren met een groep enthousiastelingen creëert sociale cohesie. Daarbij kan iedereen op zijn of haar manier bijdragen.
Nieuwsgierig geworden? Neem contact op, of bekijk de andere pagina's: