De vereniging en het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap


Het uitgangspunt van de vereniging is een bewonersgroep te vinden met een grote variatie in leeftijd en achtergrond. Deze groep mensen vormt een vereniging zonder winstoogmerk.


Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject.


Alle bewoners worden lid van de kopersvereniging NOM-wijk Krimpen en dragen vanaf de start van hun deelname financieel bij aan de ontwikkeling van het project. Deze voorfinanciering geldt als een voorschot op de koopsom van de woning en wordt later met de koopsom verrekend.


De vereniging wordt opdrachtgever richting de overige partijen, waaronder de architect en de aannemer. Om het proces goed en gestructureerd te laten verlopen, zullen wij ons laten begeleiden door een externe en onafhankelijke adviseur.


Na het realiseren van de bouwactiviteiten gaat dezelfde vereniging door als VVE. De VVE heeft als doel de gemeenschappelijke voorzieningen te onderhouden.


 

Voor- en nadelen

Een voordeel van collectief opdrachtgeverschap is het schaalvoordeel dat te behalen valt, hierdoor is het mogelijk om een betaalbare woning te realiseren. Daarnaast wordt het risico over het gehele collectief verspreid in plaats van een enkelvoudige opdrachtgever. Andere voordelen die bouwen in CPO biedt, sluiten aan bij de doelstellingen:

"Vergroting van de sociale cohesie ofwel sociale binding in een buurt

Het bieden van woningen op maat voor doelgroepen

Differentiatie van het woningaanbod".


 

Nadelen zijn dat processen langer kunnen duren. Daarnaast zullen de leden van de vereniging moeten investeren in adviseurs, zoals bouwbegeleiders en architect, vóórdat hypothecaire financiering mogelijk is. Hier moet je van tevoren rekening mee houden.



Werkgroepen en vergaderingen


Zelf met een CPO huizen bouwen, vergt een hoop overleg.
Elke maandagavond is er een online overleg van het bestuur, waarbij leden hartelijk welkom zijn om aan te sluiten als ze dat willen.

Er is een maandelijkse Algemene Leden Vergadering. Hierin worden de grote besluiten genomen en krijg je updates van de Werkgroepen.


De Werkgroepen komen bijeen, wanneer dit nodig is. Dit is de plek om mee te denken en hier worden ideeën uitgewerkt, waarover in de ALV besluiten worden genomen.

Dus heb je ideeën, een expertise en tijd, dan maken we hier graag gebruik van in de werkgroepen.


Op dit moment zijn er de volgende werkgroepen:


  • werkgroep bouw
  • werkgroep tuin
  • werkgroep sociaal
  • werkgroep ledenwerving
  • bestuur (voorzitter, secretaris, penningmeester)



 


De kleine lettertjes

Wil je alle ins en outs van dit project lezen? Lees dat het projectplan.
Veel hiervan wordt ook in de informatieavonden besproken met de geïnteresseerden. Maar als je niet kunt wachten, en meer wilt weten, kun je het hier doorlezen.
Let op: veel dingen zijn nog aan verandering onderhevig. Nog niet alles is bekend, of dingen zijn/worden gaandeweg aangepast als de omstandigheden hierom vragen. Je kunt dus geen rechten ontlenen aan deze documenten.


De downloads:

Het projectplan (versie 9)









Ja, ik wil lid worden!
Share by: